Oto co mówi chemik i naukowiec – Stanisław Szczepaniak o samej betainie HCL:
Czym w ogóle jest betaina HCl?
Zacznijmy od podstaw, czyli betainy będącej pochodną aminokwasu glicyny. Betaina występuje naturalnie w organizmie, m.in. w soku żołądkowym, podobnie jak wytwarzany w żołądku kwas solny. Betaina HCl, czyli chlorowodorek betainy wytwarzany jest z betainy oraz kwasu solnego, a dostarczany zewnętrznie może zwiększać produkcję kwasu żołądkowego.
Jakie są korzyści dla organizmu człowieka stosującego betainę HCl?
W prawidłowo pracującym żołądku, dzięki m.in. obecności betainy, wytwarzana jest taka ilość kwasu solnego, która jest niezbędna do trawienia pokarmu, a następnie przyswojenia przez organizm składników odżywczych. Trzeba bowiem mieć świadomość, że zbyt mała ilość kwasu solnego wpływa m.in. na nieodpowiednie wchłanianie substancji odżywczych, szczególnie wapnia, magnezu, selenu, żelaza oraz witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B12.
A czy są jakieś sygnały wskazujące na niewystarczające wydzielanie kwasu solnego?
Tak, o zbyt niskiej produkcji kwasu solnego w żołądku dają nam znać m.in. przedłużające się problemy trawienne takie jak wzdęcia, brak apetytu (szczególnie na produkty wysokobiałkowe), gazy, zaparcia na zmianę z biegunkami. Sygnałem może być także zgaga, często wiązana wyłącznie z nadkwasotą żołądka. W przypadku niedoboru kwasu solnego zgaga spowodowana jest niedostateczną ilość enzymów trawiennych, wskutek czego trawienie trwa zbyt długo i zwieracz przełyku zaczyna przepuszczać treść żołądkową.
Gdzie możemy znaleźć betainę?
Betaina występuje m.in. w burakach, szpinaku, mięsie indyka, cielęcinie, wołowinie, czy produktach z pełnoziarnistych zbóż. Ale to nie wszystko.
Suplementacja betainy HCl, może wpływać na zwiększenie stężenie kwasu solnego w żołądku, stanowiąc wsparcie procesów trawienia.